Mergi la conţinutul principal
d
spart city

Workshop pe tema Smart City, la UPG Ploiești

Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti a fost marți, 15 mai 2018, gazda unui eveniment dedicat conceptului de smart city.

Dezvoltarea orașelor și integrarea noilor tehnologii, dar și posibilitatea de implementare a unor proiecte de infrastructură modernă și de mediu au fost tot atâtea provocări lansate în cadrul workshop-ului  dedicat conceptului de Smart City.

Fluidizarea traficului, îmbunătăţirea transportul public şi infrastructurii, reducerea poluării şi a consumului de energie, facilitarea relaţiei cetăţenilor cu diferite instituţii publice sunt doar o parte dintre proiectele care se doresc a fi implementate în cadrul conceptului smart city.

În calitate de gazdă și moderator al discuțiilor, Prof. Univ. Dr. Ing. Mihail Minescu, Prorector al UPG Ploiești, a precizat că “motivul pentru care am provocat această întâlnire este acela de a conștientiza, odată în plus, modul în care se dezvoltă orașele din țară și din lume în scopul creșterii calității vieții cetățenilor. Workshopul s-a adresat, pe de o parte, reprezentanților administrației publice locale și județene, cei care se ocupă de bunul mers al comunității, iar pe de altă parte cadrelor didactice și studenților din Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești care lucrează în domeniul IT (automatizzări, calculatoare și informatică) și  care pot dezvolta împreună soluții și aplicații pentru ceea ce înseamnă generic smart city”. 

Mădălina Lupea, prefectul județului Prahova, consideră că “tehnologia nu trebuie să fie un lux pentru cetățeni, ci un instrument prin care să poată face programări online la diverse insituții, școlile să aibă cataloage online, iar administrația să fie extrem de transparentă”.

La rândul său, primarul municipiului Ploiești, Adrian Dobre, a opinat că “plecăm de la ideea că acest concept nu este încă bine definit nici în marile orașe europene. În strategia Ploieștiului de a deveni smart city, Universitatea Petrol-Gaze trebuie să fie cheia de dezvoltare a municipiului și vrem să o folosim ca un avantaj competitiv. Îmi doresc ca aceste proiecte și produse să fie dezvoltate de către cadre didactice și studenți de la UPG. Putem chiar coopta și alte universități pentru a face consorții academice care să ducă la realizarea unor proiecte de mare impact”.

Raportându-se la conceptul de smart city şi smart county, vicepreşedintele Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, a menţionat că “trebuie să ne concentrăm mai mult pe implementarea unor tehnologii modern, atât la nivel de municipiu, cât şi la nivel de judeţ. În cazul Consiliului Judeţean Prahova, un prim pas a fost deja făcut prin proiectul SIUGRC – Sistem integrat de urbanism pentru gestionarea relaţiei cu cetăţenii, facilitand relaţia cetăţean – autoritate publică”.

În cadrul workshopului au susținut prezentări: Valentin Voinica – prezentarea proiectului Smart City Alba Iulia; Valentina Frangu (Dell EMC România) – De ce avem nevoie de Smart City; Daniel Tănase, Bogdan Dincă (Dell EMC România) – Cum arată un proiect Smart City. Considerente tehnice; Marius Căpraru, Ovidiu Ciurte (VA Solutions Lab) – Parking Spotter, o soluție inovativă pentru parcări bazată pe soluții Dell; George Anghel (Digitax Online Public Services) – Digitax – Building Romanian Digital Highway; Adina Rada (Civitta) – Cum se obțin fondurile pentru proiecte Smart City.

 

http://www.prahovabusiness.ro/workshop-ul-dedicat-conceptului-de-smart-city/


Articol publicat pe 15 mai 2018